Herkes Vicdansızlık Zennediyordu… Ayakları Kırılan Atların Neden Vurulduğunu Öğrenenler Çok Şaşırdı

Atlar, evcilleştirilmelerinden itibaren çoğunlukla ağır yükleri taşıyabilecek doğrultuda bir evrim sürecinden geçti.

Bu nedenle yaklaşık 700 kilogramın üzerinde olan atlar, bu cüssenin üzerine eklenen yükleri taşıyabilmek için oldukça iri kemik yapısına sahiptir.

ATLARIN AĞIRLIĞI YÜKLERLE BİRLİKTE 1 TONA ULAŞABİLİYOR

Atlardaki kemik kırılmalarının tedavisi ve iyileşme süreci ise kedi, köpek gibi küçük hayvanlara veya insanlara kıyasla çok daha çetin bir süreçtir. Atların vücudundaki 205 kemiğin 80 tanesi bacaklarında bulunmaktadır. Çok sayıda eklem, kemik, ligament, tendon, kıkırdak, vb. parça bir araya gelerek, atları meşhur ve kullanışlı kılan hızlarını mümkün kılar. Atlarda meydana gelen bacak yaralanmalarının büyük bir kısmı ön ayaklarda meydana gelir; çünkü yükün %60-65 civarını ön iki ayak taşımaktadır.

Çatlamasına rağmen parçalara ayrılmayan bir kemiğin tedavisi nispeten basittir. İki parçaya ayrıldıysa ve deride açık bir yaraya neden olduysa tam kırık gerçekleşmiştir. Daha fazla parçaya ayrıldıysa parçalı kırık gerçekleşmiştir.

ATLARIN ACI ÇEKMEMESİ İÇİN ÖLÜM YOLU TERCİH EDİLİYOR

Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.

Bu kadar ağır bir hayvan, dengesini sağlayabilmek için dört ayak üzerinde durmaya çalışacağı için refleks olarak kırık ayağının üzerine basacaktır, bu da kırığın daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Oysa kedi ve köpek gibi hayvanlar üç ayak üzerinde durabilirler, ne yazık ki atlar bununla baş edemez.

Hasar alan bölgeye yük binmemesi gerekir fakat atlarda bunun sağlanması oldukça güçtür. Haftalarca yatabilmeleri mümkün değildir. İyileşme sürecinde at, ağırlığını diğer üç bacağına vereceği için sağlıklı toynaklarına fazla yük binecektir, bu da enfeksiyon oluşma riskini artıracaktır.

ATLAR SİLAHLA DEĞİL İĞNE İLE ÖLDÜRÜLÜYOR

Çoğu kovboy filminde yaralanan atın silahla öldürülmesi bir klişe haline gelmiş olsa da, günümüzde tedavi imkanının bulunmadığı durumlarda atlar için enjeksiyon iğneleri ile ötenazi uygulanmakta. Atların bacak kırığı tedavisi hâlâ zor olsa da modern tıp sayesinde geçmiştekine kıyasla ölüm oranının azaldığını belirtelim. Tedavi edilemeyecek kadar ciddi bir kırık olduğu görülürse ve iki ayrı veteriner hekim hemfikir olursa iğneyle uyutma tercih edilebilir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir